Sopning av våra parkvägar, gångvägar och parkeringsplatser kommer att pågå 15-16 april mellan klockan 8:00–16:00.

Den 15 april börjar JC Miljöstäd AB sopa våra parkvägar, gångvägar och parkeringar. Inga bilar får då stå på våra parkeringar. Dessa dagar behöver alla parkeringsplatser vara tomma så att sopmaskinen kan komma åt överallt. Parkera era bilar på gatan eller ställ in dem i garaget. Passa på att sopa ur era garage innan den 15/4.

Vid frågor kontakta Anna-Karin Neuman 070-993 45 42

Då vi på kort tid har haft ett par inbrott hos fastighetsägare i vårt område så skickar vi med en liten lista med råd från polisen. Artikeln är hämtad från Expressen.

Så gör du för att minska riskerna att drabbas

Det finns flera enkla och smarta knep för att minska risken för att drabbas av inbrottstjuvar. Det här är polisens bästa råd:

Råd 1: Tänk som en tjuv

Se över hur du bor och fundera på hur du skulle göra om du vore tjuven. Polisen berättar att en tjuv tänker på följande saker: Hur är skalskyddet? Är låsen lätta att bryta upp? Finns det larm?Möjlighet att arbeta ostört. Hur lång tid tar det innan någon upptäcker inbrottet och larmar polisen? Flyktvägar. Det kanske är lätt att ta sig in, men hur kommer tjuven ut? Vinstmöjlighet. Finns det något att hämta som går att sälja? Hur svårt eller lätt går de att avyttra? Möjlighet att arbeta ostört. Hur lång tid tar det innan någon upptäcker inbrottet och larmar polisen? Flyktvägar. Det kanske är lätt att ta sig in, men hur kommer tjuven ut? Vinstmöjlighet. Finns det något att hämta som går att sälja? Hur svårt eller lätt går de att avyttra? 

Råd 2: Så gör du det svårt för tjuven att ta sig in

De flesta inbrotten i sker genom fönster, altan- och källardörrar i villor eller lägenheter på markplan. I lägenheter går tjuven oftast in genom ytterdörren. Första råden är enkla. Lås alltid dörrarna, även när du är hemma. Har du trädgård, lämna inte verktyg framme som underlättar tjuven från att ta sig in. Lås fast stegar som är utomhus. Se till att du har upplyst runt entrén och att den syns från gatan. Du kan installera billiga ytterbelysningar med rörelsedetektorer. Då vaknar kvarteret till liv om någon rör sig i buskarna. Det är också en trygghet om du är hemma och det är mörkt ute. 6

Råd 3: Locka inte till dig tjuvarna

Förvara inte värdesaker som nycklar, kameror eller datorer synligt från fönstren. Tjuven letar alltid efter saker som kan säljas snabbt och där ägaren inte går att hitta. Förvara inte smycken, elektronik, bilnycklar eller din plånbok alldeles vid ytterdörren. Ha inga nycklar alls vid ytterdörren och skriv inte på dem vart de går. Många inbrott sker när ytterdörren är olåst och tjuven tar sig in och tar allt av värde vid dörren. Oftast kan hen få med sig viktiga nycklar, pengar och telefoner. sp;

Råd 4: Få tjuven att tro att du är hemma

Även om 25 procent av alla inbrott sker när någon är hemma, så är det inte någon favoritsituation för en tjuv.Skulle du resa bort, så ska du aldrig berätta om det på Facebook. Visst är det trevligt att visa semesterbilder för vännerna, men vänta tills du kommer hem. Tillfället gör tjuven, heter det. Och ett sådant tillfälle är när någon visar semesterbilder från en annan kontinent. Använd timer på lampor och se gärna till att det låter om huset på de tider det borde göra det. Prata med dina grannar. Ett tips är att ha en gruppchat i Messenger på Facebook med de grannar som vill vara med. Det händer ibland att tjuvar kommer med en flyttbil och börjar lasta ut saker i bilen. Ett snabbt meddelande i chatten kan leda till att polisen snabbt är på plats. Eller så håller grannen på att flytta utan att berätta något.

Råd 5: Så skyddar du dina värdeföremål

Plocka fram arkivarien inom dig. Du bör inventera och fotografera dina saker. Spara kvitton, tillverkningsnummer och serienummer. Dokumentera gravyr. Orkar du inte skriva ner det, ta bilder med din telefon. 

Råd 6: Gör det ännu svårare för tjuven

Att installera ett godkänt larm gör det svårare för tjuven och innebär en större trygghet för dig. Tänk på att det kan bli kostsamt om du måste förbättra fönster och dörrar. Å andra sidan är det en investering som höjer bostadens värde. Tänk på att kontakta ditt försäkringsbolag innan du installerar larmet. Enligt polisen minskar risken att få inbrott till en tredjedel om du har larm, jämfört om du inte har.Märk dina finaste föremål med MärkDNA, som är ett samlingsnamn för en ny typ av märkning som är unik för dig och som inte märks av tjuven förrän det är för sent. Märkningen är osynlig, men upptäcks i speciellt uv-ljus. 

Råd 7: Läs det finstilta i försäkringsvillkoren

Sajten Din byggare tipsar om att läsa noga vad som gäller i hemförsäkringen. Alla är nog på det klara med att man inte blir ersatt för stölder om ytterdörrarna står på vid gavel och man är bortrest i månader. Men vad händer om din samling blir stulen? Eller de fina tavlorna du köpt dyrt eller fått ärva? Du kanske har höjt försäkringsvärdet på telefon, men när din tavla är försvunnen kanske du inte uppfyllt alla kraven i försäkringen. Då kan du stå lottlös.Är du tveksam ska du begära att en inspektör från försäkringsbolaget kommer hem till dig för att besiktiga din utrustning och ger klara besked om eventuella kompletteringar. 5

Råd 8: Hur funkar det med kameraövervakning?

Det enkla svaret är att privatpersoner får övervaka inne i sitt hem, under förutsättning att bilderna inte läggs ut på nätet. Du får också rikta kameror utomhus, dit allmänheten inte har tillträde. Du får alltså inte övervaka gatan utanför ditt hem utan tillstånd.Tillstånd beviljas av Länsstyrelsen och ges, enligt datainspektionen, om övervakningsintresset väger tyngre än enskildas intresse att inte bli övervakade.Tunga skäl för tillstånd är om övervakningskameran behövs för att förebygga, avslöja eller utreda brott, eller förhindra olyckor. Den som bryter mot lagen om kameraövervakning riskerar böter eller fängelse. d0

Gör så här om du drabbas

Så här gör du om oturen är framme: Ring 112 om du upptäcker ett pågående inbrott. Anteckna vad du ser eller ta kort på vad du kan utan att bli upptäckt. Kommer du hem till förödelsen efter ett inbrott ska du ringa 114 14 (är tjuven kvar, eller du tror att tjuven är kvar: Ring 112 omedelbart). Polisen ska så långt det är möjligt göra en brottsplatsundersökning.Kontakta ditt försäkringsbolag.